CORTEN STAAL

een 88 jaar oude materiaalsoort met toekomst

.

weervast staal.

Is het meest bekend onder de merknaam corten.
Met achtergonden, product- en referentiebeelden, hopen wij u enthousiast te kunnen maken voor een 88 jaar oude materiaalsoort met een grote toekomst.

DELTA producten maken wij samen met onze relaties: ontwerpers en beheerders van de buitenruimte.

Als voorbeeld het DELTA drinkwatertappunt naar een ontwerp van Bureau Stoep.
Voor de gemeente Heemstede.

achtergronden & oorsprong.

De legering van corten staal bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De roestbruine kleur is het meest typische kenmerk.  Iets wat men lelijk of juist heel mooi vindt.

In 1932 werd corten in de VS gepatenteerd en vervolgens verder ontwikkeld door de United Steel Corp.  Patenten zijn na diverse overnames thans in handen van Arcelor Mittal. In Duitsland wordt voor de gehele Europese markt in licentie geproduceerd door Hüttenwerke AG. Altijd als plaat geleverd en door Delta in diverse productvormen naar de markt gebracht. De sterkte is vergelijkbaar met andere gelegeerde staalsoorten zoals RVS, de rekenwaarde is circa 355 N/mm².

Er zijn 2 soorten corten aangeduid als: A en B
Het verschil tussen corten A en B is de weerbestendigheid. Het materiaalverlies na tien jaar bedraagt voor corten A zo’n 30-75 μm en voor corten  B zo’n 75-100 μm. Corten A is dus meer weerbestendig dan corten B. Ter informatie: voor normaal constructiestaal bedraagt de materiaalafname na tien jaar 150-200μm.

Een ander verschil is het gedrag bij (zeer) hoge temperaturen. Corten A behoudt zijn volledige sterkte en stijfheid.

Een groot voordeel is dat je bij corten nauwelijks onderhoud(kosten) hebt. Verzinkt, gecoat staal maar ook roestvast staal vraagt meer onderhoud. Zeker wanneer je het toepast ‘aan de kust’, waar zout, zand & zilt deze soorten aantast. Corten (weervast staal) is dan een perfect alternatief. Sommige ontwerpers zien corten producten graag in een natuurlijke/landelijke omgeving waarin dit materiaal opgaat.

Interesse?

Vraag meer informatie aan